Dag van Brabants trekpaard te Vollezele weer een groot succes

Blog Image

Dag van Brabants trekpaard te Vollezele weer een groot succes

Op zondag 15 oktober werd door Toerisme Vlaams-Brabant en het Comité ‘Vollezele Leeft’ het Brabants trekpaard weer in de kijker gezet. Ondanks de slechte weersvoorspellingen, bleef het de dag zelf vrij droog. Waardoor ook deze editie weer kon rekenen op een hoge publieke belangstelling.

De “Dag van het Brabants Trekpaard” was dit jaar al zijn 12de editie toe. Elk jaar weer probeert de organisatie nieuwe shows of standen naar het evenement te halen. Een niet zo evidente opgave gezien het al ruime aanbod dat doorheen de jaren samengebracht werd. Toch slaagde ‘Vollezele Leeft’ er in om ook dit jaar weer zijn bezoekers te verrassen.

Dit toevoeging van dit jaar was een showmoment waarbij van bijna elke haarkleur een goedgekeurde hengst aanwezig was. Het ging om de zwarte ‘Thynes van het Hengelhof’, vosse ‘Aami van de Leke’, bruine ‘Zoro van de Gaasbeek van Vlaams-Brabant’, de blauwe ‘James uit de Linde, bruinschimmel ‘Hepper Dilan’ en tot slot de appelschimmel ‘Tor van de Kloosterhoeve’. Enkel de vosschimmelkleur was door een late afzegging niet present.

Verder kon het evenement weer rekenen op haar vaste aanbod: exterieurwedstrijd voor veulen, men- en dressuurwedstrijd, boomsleepwedstrijd, vliegend tapijt, kinderanimatie, ritjes op de huifkar, demonstraties van de hoefsmid, demonstraties van landbouwtechnieken met aangespannen trekpaarden … En ook het museum van het Belgisch trekpaard op het oudstrijdersplein was weer doorlopend geopend.

De menwedstrijd is al enkele jaren het uithangbord van het evenement. Het uitdagend parcours kan elk jaar weer rekenen op heel wat deelnemers. Overwinning bij de bereden proef was voor Sophie Snel. Bij de mendisciplines gingen de overwinningen naar de familie De Beuf. Zoon Jannes won bij de enkelspannen, vader Noël bij de dubbelspannen. De wedstrijd buiten categorie werd gewonnen door Tinneke van Vreckem.

Ook de veulenprijskamp kon rekenen op een mooie opkomst. ‘Mozes van het Groeneveld van Vlaams-Brabant’ won het kampioenschap van de hengstveulens geboren in 2023. Hij is in eigendom van Verdoodt Petra. ‘Jim van ’t Grootveld van Vlaams-Brabant’ in eigendom van Wim Ceuleers, deed dit bij de hengstveulens geboren in ‘22. Wim won later op de dag ook het kampioenschap van de oudere merrieveulens met ‘Greta van ’t Grootveld van Vlaams-Brabant’. Bij de merrieveulens geboren in 2023 trok Herman De Greeff met ‘Alice d’Elewijt van Vlaams-Brabant’ aan het langste eind. Ook werd er een publieksprijs uitgereikt voor het veulen dat door de bezoekers verkozen werd tot ‘mooiste’ veulen van de dag. Die prijs ging naar ‘Max van ’t Costershof van Vlaams-Brabant’ van Johan Vereertbrugghen.

De discipline boomslepen werd dit jaar gewonnen door Ward Vervaeken. Vzw Cordeva namen de oude landbouwtechnieken voor hun rekening. Hun demonstraties van het ploegen met een span trekpaarden kon ook op heel wat belangstelling rekenen. Familie de Greef was niet alleen aanwezig bij de keuring, maar verzorgde ook de huifkarritten. De paarden van Marc Goossens trokken het vliegend tapijt voor kinderen.

Traditiegetrouw wordt de dag afgesloten met de Brillantworp.Vanuit het Museum van het Belgisch Trekpaard worden chocoladen paardjes naar het publiek geworpen. Wie het mini- exemplaar van het trekpaard Brillant vangt, wint een replica van het bronzen Brillantbeeld. Degenen met een chocoladen versie, kunnen volgend jaar een nieuwe poging doen op de 13de editie van de dag van het Brabants trekpaard.