Nieuws

Succesvolle dag van het Brabants trekpaard

Vollezele is de bakermat van het Brabants trekpaard. Toerisme Vlaams-Brabant en het Comité Vollezele Leeft zetten jaarlijks dan ook ‘hun’ trekpaard in de kijker tijdens de dag van het Brabants trekpaard. Dit jaar gingen de festiviteiten door op zondag 16 oktober.

Meer info
Provinciale wedstrijd te Herent

Op zondag 11 september organiseerde 'Den Brabander vzw' en 'vzw De Vlaams-Brabantse Kwekers' een provinciale wedstrijd dressuur en mennen te Herent.  

Meer info
Brabants trekpaard steelt de show op de jaarmarkt in Leuven!

Naar goede gewoonte gaat begin september de Leuvense jaarmarkt door. Sinds enkele jaren steelt het Brabantse trekpaard hier de show!

Meer info
Vlaams-Brabants Boomsleepkampioenschap

Afgelopen weekend vond in Gelrode het eerste boomsleepkampioenschap voor trekpaarden plaats. Deze werden gewonnen door trekpaard Cyril van menner Marc Goossens uit Halle.

Meer info
Eerste activiteiten met de ontleenkoffers van het Brabants trekpaard

De provincie Vlaams Brabant wil zijn steentje bijdragen aan de instandhouding van het Brabants trekpaard en de bijhorende trekpaardcultuur. Doorheen de jaren werden hiervoor tal van initiatieven genomen. Eén daarvan was de ontwikkeling van ontleenkoffers over het Brabants trekpaard. De afgelopen weken waren er zo al enkele geslaagde activiteiten die we graag met jullie delen:

Meer info
Demonstratiedag in provinciedomein Huizingen

Op 8 juni ging er in het provinciedomein van Huizingen een demonstratie dag door waarbij alle proefprojecten van het aflopende plattelandsproject omtrent het Brabants trekpaard getoond worden. Tijdens die proeftrajecten werden er trekpaarden ingezet in de bosbouw, hopteelt, groenonderhoud en Hippotherapie. 

De demonstraties werden aangevuld met kinderanimatie zoals het vliegend tapijt, huifkarritten, maar ook spelactiviteiten uit de ontleenkoffers voor lagere scholen.

Ondanks de slechte weersomstandigheden tijdens de demonstratiedag kunnen we toch tevreden terugkijken op het afgelopen PDPO. 

Meer info
Dina is 1000ste trekpaardveulen van 'Vlaams-Brabant'

Dina is het 1000ste trekpaardveulen dat geboren werd met de provinciale veulenpremie voor fokkers van het Brabants trekpaard. Het is een bruinschimmel merrieveulen dat luistert naar de naam “Dina van de Zandgroeve van Vlaams–Brabant”. Fokker is Frederik Feytens uit Sint-Agatha-Rode (Huldenberg), die met zijn paarden zowel deelneemt aan keuringen alsook aangespannen aan het werk gaat. 

De veulenpremie werd door de provincie Vlaams-Brabant opgezet om bij te dragen aan het voortbestaan van het Brabants trekpaard. Doorheen de jaren werd de veulenpremie opgesplitst in twee delen waarbij er een eerste uitbetaling is bij de geboorte. Wanneer het paard op latere leeftijd slaagt voor een bekwaamheidsproef, kan het overige stuk aangevraagd worden. Het doel van deze aanpassing is dat het opleiden en het inzetten van trekpaarden nog meer gestimuleerd wordt.

Meer info
Professor Peter Daels over “Gynaecologie bij paarden”

Op vrijdag 27 mei 2022 houden de Vlaams-Brabantse Kwekers van het Belgisch Trekpaard hun algemene vergadering. Naar goede gewoonte zorgen ze ook dit jaar voor een interessante spreker met een onderwerp dat zeker niet alleen fokkers van het “Brabants trekpaard” zal interesseren.

Dr. Peter Daels, Professor Voortplanting paard aan de faculteit diergeneeskunde van de UGent, zal het hebben over “Gynecologie bij paarden”.

Meer info
Aankomende paardenprocessie Hakendover

Op 18 april zal de traditionele paardenprocessie van Hakendover weer doorgaan.
In deze eeuwenoude paardenprocessie heeft de deelname van Brabantse trekpaarden steeds een prominente rol gespeeld. Het trekpaard wordt gebruikt om de praalwagens te trekken en wordt ook onder zadel bereden. Voor meer informatie kan u de website raadplegen of contact opnemen via johandewolfs@yahoo.com

Meer info
Museum van het Brabants trekpaard heropent na winterstop

Na een korte winterstop opent het museum van het Brabants trekpaard in Vollezele weer zijn deuren. Elke zondagnamiddag van 13u30 tot 17u00 kan je er terecht om de geschiedenis van het ras op een interactieve manier te ontdekken.

Meer info