Brabantse trekpaarden eisen de aandacht op tijdens erfgoeddag.

Blog Image

Brabantse trekpaarden eisen de aandacht op tijdens erfgoeddag.

Op 23 april werden er in heel Vlaanderen activiteiten georganiseerd in het kader van de erfgoeddag. Het thema dit jaar was ‘beestig’ waardoor ook het Belgisch trekpaard op meerdere plekken in de kijker werd gezet. Zo ook in Opwijk en Vollezele!

In Vollezele, bakermat van het trekpaard, maakte het museum van het Belgisch trekpaard van de gelegenheid gebruik om de geschiedenis van het trekpaard te doen herleven. Zo kon je er deelnemen aan rondleidingen met gids, maar werd ook een nieuw topstuk voorgesteld. Een takelsysteem waarmee ze vroeger de paarden lieten afdalen in de mijnschachten.

Voor het eerst kon je ook een glimp opvangen van het nieuwe archiefdepot van de KMBT. Zij stallen o.a. hun kunstukken in het museum te Vollezele. Geïnteresseerden kunnen vanaf heden de collectie op afspraak ook inkijken.

Aanvullend was er ook een demonstratie van de hoefsmid en bracht het tweespan van Noël de Beuf je naar het nabijgelegen ‘Hof ter Haegen’. Hier kon o.a. de collectie bronzen beelden van Toon van Couter op veel belangstelling rekenen. De kinderen konden dan weer genieten van enkele Pajotse dierenverhalen of zelf leren een trekpaard op te tuigen.

In Opwijk sloegen ‘t Opwijks’ archief en de plaatselijke ‘Hoplanders’ de handen in elkaar om een bijzonder mooi aanbod van demonstraties bij elkaar te krijgen: boomslepen, hoefsmid, ploegen, vlechten… Ook aan de kinderen werd gedacht. Zij konden genieten van ritjes onder het zadel of een vliegend tapijt.

Aan de hand van beeldmateriaal en oude werktuigen werd in de schuur van de boerderij de geschiedenis van het ras getoond. Met de huifkarshuttle kon je ook een bezoekje brengen aan het atelier van gareelmaker Longing. Hij toonde zijn werk en gaf geïnteresseerden ook de nodige uitleg.

Den Brabander vzw verzorgde dan weer op heel wat activiteiten huifkarritten waaronder in Opwijk, Huldenberg en Binkom. Ook reden ze die dag met twee spannen mee in de processie van Relst.

Ondanks heel wat regenbuien konden de activiteiten rekenen op een mooie publieke belangstelling. Al hopen we natuurlijk dat de aankomende evenementen van de Vlaams-Brabantse verenigingen op beter weer kunnen rekenen.