Eerste activiteiten met de ontleenkoffers van het Brabants trekpaard

Blog Image

Eerste activiteiten met de ontleenkoffers van het Brabants trekpaard

De provincie Vlaams Brabant wil zijn steentje bijdragen aan de instandhouding van het Brabants trekpaard en de bijhorende trekpaardcultuur. Doorheen de jaren werden hiervoor tal van initiatieven genomen. Eén daarvan was de ontwikkeling van ontleenkoffers over het Brabants trekpaard. De afgelopen weken waren er zo al enkele geslaagde activiteiten die we graag met jullie delen:

Bart Gommers en Christel Normann nodigden de klasgenootjes van hun dochter uit bij hun op stal. Wat volgde was een namiddag vol met allerlei leerrijke activiteiten. Zo was er een bezoek van de paardentandarts, gaf Bart uitleg over de werking van oude werktuigen en liet Christel de kinderen kennis maken met hun trekpaarden. De namiddag werd afgesloten met meerdere ritjes op het vliegend tapijt.

In het provinciedomein in Huizingen kan je voortaan ook terecht voor een trekpaardenuitstap met je klas. De stal van Jarca, Darco, Jerome en Christa wordt dan omgebouwd tot klaslokaal. Hier geeft een gids met behulp van heel wat materialen, waaronder de mini-versie van het trekpaard, de nodige uitleg aan de kinderen. Vervolgens demonstreert Sam Stylemans wat de paarden allemaal in hun mars hebben. Al blijft ook hier het vliegend tapijt de grote favoriet.

Onlangs trokken we ook met de ontleenkoffers naar een school in Diest. De leerlingen van het 4de leerjaar gingen er met de materialen aan de slag, al was er ook natuurlijk tijd voor een ritje op een echt trekpaard. Getuige van deze geslaagde activiteit was Lodewijk Deleu die voor zijn populaire kanaal “Ikwashierlive” een reportage maakte.

We hopen dat deze initiatieven ook andere fokkers en liefhebbers gaat inspireren om met hun trekpaarden naar scholen te trekken. Wil je meer te weten komen over de ontleenkoffers? Surf dan naar www.brabantstrekpaard.be of neem contact op via brabantstrekpaard@vlaamsbrabant.be