Openstoeterijendagen in Dilbeek en Londerzeel

Blog Image

Openstoeterijendagen in Dilbeek en Londerzeel

De trekpaardevenementen in de provincie Vlaams-Brabant kunnen altijd rekenen op een grote publieke opkomst. Het bewijs dat er nog steeds veel interesse is voor het ras. Met de openstoeterijendagen van 21 en 29 mei wilden we geïnteresseerden op een nieuwe manier met het ras in contact brengen.

In Londerzeel zette stoeterij Diepensteyn, gekend van de palmpaarden, zijn staldeuren open tijdens de plaatselijke pinksterjaarmarkt. Bovenop de traditionele keuring van de trekpaarden, kregen de bezoekers dus ook een unieke inkijk in de indrukwekkende stalgebouwen. Hier konden ze ook rekenen op een woordje uitleg over het ras gecombineerd met kinderanimatie op het binnenplein.

Te Dilbeek organiseerde stal ’t Bruggeveld ook zijn eerste opendeurdag. Veel van wat er die dag te zien was, behoort tot de dagelijkse werking binnen een fokkerij: de paardenjacuzzi, een demo hoefbeslag, toiletteren voor de keuring, de training van aangespannen trekpaarden … Dit aangevuld met een huifkar en kinderanimatie in de vorm van ritjes onder het zadel en een race met stokpaardjes.

Als trekpaardsector denken we vaak dat deze dagelijkse taken niet interessant genoeg zijn om open te stellen voor publiek, maar toch merken we bij toerisme Vlaams-Brabant dat er vraag is naar dit soort beleving.