Succesvolle dag van het Brabants trekpaard

Blog Image

Succesvolle dag van het Brabants trekpaard

Vollezele is de bakermat van het Brabants trekpaard. Toerisme Vlaams-Brabant en het Comité Vollezele Leeft zetten jaarlijks dan ook ‘hun’ trekpaard in de kijker tijdens de dag van het Brabants trekpaard. Dit jaar gingen de festiviteiten door op zondag 16 oktober.

De “Dag van het Brabants Trekpaard” was dit jaar al zijn 11de editie toe. Om het publiek te blijven boeien, wordt er elk jaar geprobeerd om nieuwe shows of standen naar het evenement te halen. Zo was er dit jaar voor het eerst een wedstrijdvorm voor het boomslepen. Verder was er ook bijzonder veel belangstelling voor de demonstraties van Corentin Hannon en Eva Fillet. Zij deden oude ambachten herleven door met aangespannen trekpaarden o.a. hooibalen te persen. Zo toonden nogmaals dat er nog steeds een deur openstaat voor het trekpaard binnen de duurzame land- en bosbouw.

Verder kan het evenement ondertussen rekenen op een bijzonder groot en divers aanbod van trekpaardactiviteiten: traditionele exterieurwedstrijd voor veulens, men- en dressuurwedstrijd, vliegend tapijt, kinderanimatie, ritjes met de huifkar, demonstraties van o.a. garnaalvissers en hoefsmid … Ook het Museum van het Belgisch Trekpaard is die dag doorlopend geopend.

Kortom alles met en over trekpaarden wordt op deze dag samengebracht. Het trekpaard breekt hier dan ook met zijn oubollige imago en laat zien dat het door zijn zachte en werkwillige karakter de ideale partner is voor wie zowel recreatief als beroepsmatig met paarden aan de slag wil.

De menwedstrijd vormt misschien wel het uithangbord van dit evenement. De verschillende disciplines kunnen elke keer weer rekenen op een heel wat deelnemers. Dit jaar ging de overwinning bij de enkelspannen naar Anneleen Vanrossum. Eric De Greef won met zijn combinatie bij de dubbelspannen. Bij de tandems, waar de twee paarden niet langs maar achter elkaar worden ingespannen, was Jan Verbrakel de winnaar. De bereden proef werd gewonnen door Karolien van Cortenberg. Leuke toevoeging aan de gekende disciplines is de reeks ‘Buiten klassement’ die is opgericht voor jonge of onervaren menners. Hier trok Tinneke Van Vreckem, voor haar de eerste wedstrijd, aan het langste eind. Ook bij het boomslepen ging de overwinning trouwens naar de jongste deelnemer: Wannes Vervaeke.

De veulenprijskamp kon ook weer op een mooie opkomst rekenen. Trekpaarden tot 4 jaar konden deelnemen en dat resulteerde in volgende dagkampioenen:

Henri Plas won met ‘Jim van ’t Grootveld van Vlaams-Brabant’ het kampioenschap van de hengstveulens geboren in 2022. ‘Figaro van Vollezele van Vlaams-Brabant’ deed dit bij de hengstveulens geboren ‘21. Hij is in eigendom van Ferre en Marc Eeckhout. Zij wonnen later ook het kampioenschap voor de merrieveulens van ‘21. Dit met ‘Ella van Vollezele van Vlaams-Brabant’.

Bij de merrieveulens geboren in 2022 trok Johan Vereertbrugghen met ‘Romina van ’t Costershof van Vlaams-Brabant’ aan het langste eind. Uit deze stal kwam ook de kampioene van het geboortejaar 2020 met ‘Melissa van ’t Costershof van Vlaams-Brabant’. ‘Anouk d’Elewijt van Vlaams-Brabant’ won het kampioenschap van de 3 en 4 jarige merries. Zij is in eigendom van Herman de Greef.

Ook werd er een publieksprijs uitgereikt voor het veulen dat door de bezoekers verkozen werd tot ‘mooiste’ veulen van de dag. Die prijs ging naar ‘Raymond van Goudveerdegem’ waardoor het veulen van Henri Plas een tweede keer in de prijzen viel.

De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met de Brillantworp. Vanuit het Museum van het Belgisch Trekpaard worden chocoladen paardjes naar het publiek geworpen. Wie het mini- exemplaar van het trekpaard Brillant vangt, wint een replica van het bronzen Brillantbeeld. Degenen met een chocoladen versie, kunnen volgend jaar een nieuwe poging doen op de 12de editie van de dag van het Brabants trekpaard.